Generalsmile-design

Parodontologija kao dentalna disciplina koja se prvenstveno bavi zdravljem i liječenju zubi i desni sa njihovim potpornim  strukturama, u današnje vrijeme usredotočena je na razne estetske zahvate koji promiču dentalnu estetiku i pomažu protetičarima da osmijeh učine zaista „briljantnim“.  Slobodno se može reći da bez estetskih parodontoloških zahvata nije moguće, u svim slučajevima, osigurati preduvjete za harmoničan, uravnotežen i progresivan osmijeh. Harmonija zubi i desni te njihove proporcije dodaju „magični dodir“ u postizanju vrhunske dentalne estetike.

 

Ukoliko se odmaknemo od dento-labijalne i dentalne analize te sagledamo širi kontekst lica i osmijeha, u razmatranje uključujemo oblik lica, veličinu čeljusti, proporcije lica te kut kojeg čine usne sa nosom (nazo-labijalni kut). Kontura oblika lica ocrtava konture oblika prednjih zubi. Najčešće se taj oblik svrstava u trokutasti, ovalni ili četverokutni. Visina gornje usne čini 1/3 ukupne visine donje trećine lica, dok donja usna i brada preostale 2/3. Nazo-labijalni kut rezultat je odnosa između položaja gornje usne i nosa. Upravo je položaj i kut prednjih zubi taj koji osigurava potporu za usne te na taj način direktno utječe na profil lica.

 

smile-design-jelusic-rijeka

Upale usne ukazuju na nedovoljnu potporu za usne, daju starački izgled i profil lica i najčešće su sinonim za potpune bezubosti.

Suvremeni aspekti rješavanja potpunih bezubosti temelje se na upotrebi implantata. Implantati predstavljaju sidrišta za protetski rad, dok bi svi gore spomenuti estetski parametri trebali predstavljati nit vodilju za određivanje položaja, boje, veličine, oblika i vidljivosti zubi, ali i za potporu usnama kako bi konačan rezultat estetski i funkcionalno zadovoljavao sve potrebne parametre, a ponajviše bio ugodan, lijep i komforan samom pacijentu.

 

jelusic-stomatolog-rijeka-anatomija-osmijeha

 

No danas pacijenti imaju potrebe za implantatima i mnogo ranije u mlađoj dobi. U mnogim indikacijama, implantat je optimalno rješenje za zbrinjavanje nedostatka jednog ili više zuba. Korištenjem odgovarajućih tehnika i materijala dobiva se harmonično rješenje kada je vrlo teško razlučiti što je prirodni zub, a što zub koji nosi implantat…

Slijedi nastavak…

 

Za sva pitanja, savjete i pregled kontaktirajte nas:

+385 51 718 050
dr@jelusic.com

 

Damir Jelušic