Generalinvisalign-nevidljivi-aparatic-za-zube-rijeka-1

Ortodoncija je grana stomatologije koja je podložna brzim promjenama i stalnim inovacijama a sve kako bi se što više zadovoljile potrebe pacijenata. Invisalign terapija se temelji na korištenju prozirnih aparatića za ravnanje zubi i vrlo je popularna kod pacijenata svih dobnih skupina. Međutim kao i svaki novitet, popraćena je sa mnogo pitanja te smo se stoga odlučili odgovoriti na neka od njih…

 

1. Kako „radi“ Invisalign ortodontski aparatić?

Invisalign udlage za ispravljanje zubi pomiču zube putem niza pažljivo kontroliranih pokreta pomicanja. “Attachments”, odnosno male bijele plombice koje se lijepe na površinu zuba, osiguravaju retenciju alignera i izvođenje ciljanih pokreta. Svaka udlaga vrši određeni i planirani pokret zuba.

 

2. Po čemu se prozirni aparatići za zube razlikuju od klasičnih fiksnih aparatića?

Fiksni ortodontski aparatići funkcioniraju po principu žičanih struktura i bravica. Kada se jednom postave, ne skidaju se do kraja terapije. Za razliku od njih, prozirni aparatići ili tzv. “clear aligners ” nemaju žičanih elemenata i gotovo pa su nevidljivi. Ortodoncija alignerima temelji se na mobilnoj ortodonciji, jer se udlage mogu skidati.

 

invisalign-jelusic-rijeka

 

3. Koje su prednosti te zašto odabrati baš Invisalign aligner?

Najveća prednost je transparentnost. Zbog prozirnog materijala udlage su gotovo nevidljive i zato ne narušavaju vaš izgled lica tijekom terapije. Također, olakšano je održavanje oralne higijene jer se udlaga prije jela skida i nakon jela i pranja zubi ponovno postavlja. Kako udlaga ne sadrži žičane elemente, ne postoji mogućnost da se bravica otkači ili da žica „bocka“. Važan faktor je i reduciran broj kontrola u odnosu na pacijente koji nose fiksni ortodontski aparatić. Ukoliko niste u mogućnosti osobno doći u našu ordinaciju, možemo komunicirati putem posebnih aplikacija na vašim telefonima ili laptopima, putem kojih možemo razmjenjivati fotografije, sugestije i mišljenja.

 

4. Koliko je sati dnevno potrebno nositi Invisalign udlagu?

Optimalno vrijeme nošenja aparatića je 22 sata dnevno. Preporuka je da se aparatić skida samo prije jela i pranja zubi, dakle nekoliko puta dnevno na kratko vrijeme. Što se više aparatić nosi, to će rezultati biti bolji i vaš osmijeh ljepši! 🙂

 

5. Kako se pravilno održava higijena zubi tijekom Invisalign terapije?

 

Pacijenti tijekom Invisalign terapije nastavljaju normalno provoditi oralnu higijenu kao i prije nošenja aparatića, četkicom, pastom za zube te vodicom za ispiranje usta, uz napomenu da morate dobro oprati i samu udlagu svaki put prije ponovnog stavljanja u usta. Preporučamo korištenje šumećih tableta za pranje udlaga.

 

6. Je li terapija Invisalign ortodontskim aparatićem bolna?

Blaga bol je normalna pojava koja se dešava na samom početku nošenja Invisalign udlaga, i to je nešto što vas ne bi trebalo zabrinjavati. Znatno je manja u odnosu na bol kod nošenja fiksnog aparatića. Bol ukazuje na to da  zubi počinju vršiti pomake koje smo za njih isplanirali. Kako terapija napreduje, sa mijenjanjem svake sljedeće udlage, bol se smanjuje i prelazi u povremenu neugodu, što nošenje udlaga čini iznimno ugodnim.

 

7. Hoće li Invisalign utjecati na moj govor?

Kada započnete s nošenjem Invisalign udlaga, osjećati ćete se pomalo čudno jer se u ustima ipak nalazi nešto novo na što niste navikli. Međutim, nakon početnog perioda prilagodbe, većina pacijenata nema nikakvih problema prilikom govora.

 

8. Je li potrebno nositi retencijsku udlagu nakon završetka Invisalign tretmana?

Po završetku Invisalign terapije svaki pacijent dobiva individualnu Invisalign ortodontsku udlagu Vivera retainer. Vivera retainer omogućava da zubi ostanu stabilni u svom novom položaju. Udlagu je uglavnom dovoljno nositi tijekom spavanja.

 

9. Otkad ne nosim aparatić, moji zubi su se pomakli. Može li Invisalign tretman ovo popraviti?

Naravno! Ukoliko ste već bili  u ortodontskoj terapiji, i zubi su se pomakli iz željenog položaja, vi ste idealan kandidat za nošenje Invisalign aparatića. U tom će slučaju i sama terapija vjerojatno trajati znatno kraće s obzirom da ste već nosili aparatić koji je ipak izvršio određene pomake zuba.

 

Nadamo se da smo vam približili Invisalign ortodontsku terapiju  i razriješili vaše eventualne nedoumice. Ako imate još pitanja na koja nismo dali odgovor, slobodno nam se javite i odgovoriti ćemo vam u najbržem roku.

Iščekujemo vas, i radujemo se druženju i stvaranju zajedničkih uspomena i prekrasnih budućih osmijeha!

Journal by dr. Natalija Obrovac Frančišković

 

Za sva pitanja, savjete i pregled kontaktirajte nas:

+385 51 718 050
dr@jelusic.com