Generalizbjeljivanje zubi rijeka jelusic

Izbjeljivanje zubi postao je jedan od najtraženijih postupaka u dentalnoj medicini.  Kroz povijest, ali i danas, razina bjeline zuba subjektivno je pokazivala i razinu oralnog zdravlja. U medijima možemo vidjeti savršeno bijele zube poznatih ličnosti, što je utjecalo na populaciju da se sve više interesiraju za sam postupak izbjeljivanja zubi.  No jesmo li u potpunosti informirani o samom zahvatu i što je sve potrebno provesti prije, tijekom i nakon?

Prije samog početka postupka izbjeljivanja, potrebno je utvrditi dentalni status i razinu oralnog zdravlja. Treba sanirati karijesne lezije, utvrditi da nema dentalnih upala, te ukoliko su prisutni protetski nadomjestci, ti dijelovi se ne izbjeljuju, a kod restaurativnih (ispuni) efekt neće biti kao na zubnom tkivu. Za bolji učinak, iznimno je važno provesti profilaksu – profesionalno čišćenje zubi, čak i nekoliko dana prije samog postupka izbjeljivanja kako bi se uklonile naslage sa površine zuba i uspostavilo cijeljenje gingive ukoliko je prisutna upala, što je veoma važno ne samo za izbjeljivanje već i za samo oralno zdravlje. Također nakon samog postupka, potrebno je provoditi redovite kontrole s profilaksom u ordinaciji dentalne medicine kako bi efekt izbjeljivanja čim duže potrajao.

 

Poliklinika jelusic izbjeljivanje zubi

 

Izbjeljivanje zuba je svaki postupak kojim se posvjetljuje boja zuba. Može se postići fizičkim uklanjanjem mrlja u vidu profilakse te kemijskom reakcijom za posvjetljivanje. Aktivni sastojak većine proizvoda za izbjeljivanje je vodikov peroksid. Brže posvjetljivanje zuba može se postići izbjeljivanjem u ordinaciji jer proizvodi isporučuju veće koncentracije peroksida. Vrši se izolacija usne šupljine gumenim retraktorom i sterilnim vaticama, kako bi se osiguralo suho radno polje. Gingivalna tkiva su zaštićena izolacijskim gelom koji se stvrdnjava prije primjene sredstva. Potom se na zube nanosi gel za izbjeljivanje, koji određeno vrijeme prekriva prednje plohe zuba.  Rezultati posvjetljivanja zubi su vidljivi nakon jednog tretmana od 30 do 60 minuta, ovisno o ciklusima apliciranog gela za izbjeljivanje, te o samoj prvotnoj indikaciji.

 

postupak izbjeljivanja zubi

 

Rizici koji se obično navode kod izbjeljivanja zuba uključuju osjetljivost zuba i blagu iritaciju gingive. Navedene dvije pojave mogu početi tijekom samog procesa izbjelljivanja i mogu potrajati do nekoliko dana.

Novija istraživanja pokazala su da postoje i drugi rizici pogotovo kod izbjeljivanja zubi kod kuće poput ogrubljenja i omekšavanja površine zuba, povećane mogućnosti demineralizacije, degradacije zubnih nadomjestaka i neprihvatljive promjene boje zubnih nadomjestaka uslijed učestalih i agresivnih izbjeljivanja. Kako bi se izbjegle navedene komplikacije, preporučuje se profesionalno izbjeljivanje pod nadzorom doktora dentalne medicine.

Jedno od čestih pitanja pacijenata je “Koliko će trajati efekt?” Teško je predvidjeti postojanost režima izbjeljivanja jer pacijent može rutinski izlagati svoje zube hrani ili pićima za koje je poznato da boje zube i dogodilo bi se ponovno bojenje unutar mjesec dana. Međutim, ako zubi nisu izloženi kromogenima poput kave, crnog vina, dima cigareta, tada bi bilo razumno pretpostaviti da bi izbijeljeni zubi mogli potrajati i do godinu dana.

 

izbjeljivanje zubi jelušić opatija

 

Kada se koristi u skladu s uputama proizvođača, izbjeljivanje zuba na bazi vodikovog peroksida sigurno je i učinkovito. Međutim, kao i kod ostalih terapija, postoje rizici, a prakse bi trebale biti prilagođene potrebama svakog pojedinog pacijenta, na temelju vrste i stupnja bojenja, prehrambenih navika, prethodnih restauracija i drugih intraoralnih stanja. Pacijente treba informirati o rizicima povezanim s izbjeljivanjem zuba i, ako sredstva koriste kod kuće, uputiti ih u prepoznavanje štetnih pojava kako bi po potrebi potražili stručnu pomoć. Nadzor nad strategijom izbjeljivanja zubi od strane stručnjaka za oralnu njegu smanjit će potencijalne rizike i optimizirati dobrobit izbjeljivanja zuba.

Journal by dr. Leonarda Bratuš

 

Za sva pitanja, savjete i pregled kontaktirajte nas:

+385 51 718 050
dr@jelusic.com

 

Damir Jelušic