Generalanatomija-osmijeha

Prvi dojam o čovjeku stječe se u prvih desetak sekundi nakon upoznavanja. Taj je dojam rezultat više faktora: neverbalne i verbalne komunikacije, boje glasa, ponašanja…Jedan od najznačajnijih elemenata upravo je dojam osmijeha. Ne postoji ništa prisnije od međuzavisnosti lica i osmijeha. Lice i osmijeh se međusobno nadopunjuju i čine jedan sklop doživljaja koje nazivamo estetikom.

Postoje brojne studije i članci koji opisuju ljepotu lica, što na nju utječe, kako se doživljava i u kakvim su relacijama anatomske strukture lica: nos, oči, jagodice, obrve, usne, zubi, osmijeh,.. Međutim, nikakve riječi, niti istraživanja ne mogu tako snažno i vjerodostojno ocrtati i opisati osobu kao lice i osmijeh. To je nešto personalno i jedinstveno za svaku osobu.

 

smile-design

 

Uvriježeno je stručno mišljenje da je simetrija lica najvažniji čimbenik atraktivnosti i ljepote. Simetrične crte lica dio su privlačnosti. Znamo da  savršena simetrija u prirodi gotovo nikada niti ne postoji, većinom je asimetrija neznatna i otkrivaju je ljudi koji su uvježbani da ih otkriju kao što su liječnici, estetičari….

Sredina lica trebala bi prolaziti točno između obrva, slijediti sredinu nosa i prolaziti između dva prednja zuba (medijana linija). Međutim, pomak središnje linije između dva srednja sjekutića i do 4 mm  ne narušava estetiku lica ukoliko je taj pomak paralelan. Ukoliko se radi o istom tipu pomaka središnje linije zubi od 2 mm,  uz zakošenje osi zuba (zubi su nagnuti i nisu međusobno paralelni)  smatra se da je estetika lica  značajno narušena. Dakle, između doživljaja estetike i objektivnih parametara koje nalazimo na licu i zubima postoji značajna povezanost.

 

 

dr Damir Jelusic with Patient

 

Estetska dentalna medicina danas je usko povezana sa svim granama dentalne medicine; gotovo se može zaključiti da se u današnje vrijeme svaki dentalni zahvat smatra estetskim. To se odnosi na prekrasno stvaranje idealnih osmijeha ljuskicama i/ili krunicama (smile design, smile makeover), na ortodontsko usklađivanje zubnih lukova, na izradu svih vrsta protetskih rješenja, velike implanto-protetske rehabilitacije zapravo je estetika postala linija vodilja kod svih dentalnih zahvata.

Slijedi nastavak….

 

Za sva pitanja, savjete i pregled kontaktirajte nas:

+385 51 718 050
dr@jelusic.com

 

Damir Jelušic