GeneralAnatomija osmijeha

Ortodoncija je često sinonim za lijepe, zdrave i „ravne“ zube. Ona kao grana dentalne medicine ima zadatak ispraviti nepravilnosti u položaju zubi te ih pomicanjem dovesti u optimalan položaj sa gledišta estetike i funkcije. Također, ortodontsko „ravnanje“ predstavlja i preventivni postupak u sprječavanju upala desni, koje su obično prethodnica parodontne bolesti koja dovodi do stvaranja tzv. džepova i mogućeg gubitka zubi. No, ortodoncija koja danas može biti vrlo praktična i kojom osobe ne gube komfor u svakodnevnom obnašanju svojih obveza, proširila je granice svojeg djelovanja. Ističemo metodu Invisalign koja je vrlo ugodna i sigurna te donosi mnoge prednosti u odnosu na klasične pristupe. Danas se ortodontski „harmonizira“ položaj i os zubi kako bi se idealno postavilo implantate, napravio idealan osmijeh ljuskicama ili krunicama… Govorimo o pre-protetskoj ortodonciji.

 

ortodont-poliklinika-jelusic

 

Nakon ortodoncije, nadovežimo se na harmoniju osmijeha i estetska razmatranja i sa aspekta izgleda i harmonije desni i međusobnog položaja usne, zubi i desni. Govorimo o dento-labijalnoj analizi i analizi osmijeha; uključujući u to i smile design kao onaj završni dio u estetici samih zubi, njihovih proporcija, boje, veličine, osi..

Literatura kaže da položaj gornje usne ne smije biti previsok kako ne bi otkrivao previše zubnog mesa (gumy smile ili gingivni osmijeh) ili prenizak da pokriva više od polovice prednjih zuba. Tijekom godina (starenjem) zubi se troše i postaju sve manje vidljivi što se sa estetskog gledišta ne smatra prihvatljivim. Usnice gube tonus i prilikom osmijeha raste vidljivost donjih zubi te se smanjuje  vidljivost gornjih. Broj zuba vidljivih tijekom osmijeha može varirati od samo 6 (od očnjaka do očnjaka), 8-10 (pretkutnjaka do pretkutnjaka) ili čak 16 (kutnjaka do kutnjaka). Ono što se smatra lijepim u osmijehu je uravnoteženost, simetrija, jednaka vidljivosti lijevih i desnih zubi, odnos usne i vidljivih rubova usana, progresija u osmjehu (što se čovjek više smije to se zubi više vide). Upravo je ocjena vidljivosti zuba te njihov odnos sa usnama ključni parametar u ocjenjivanju budućeg dizajna osmijeha.

 

dizajn-osmijeha-poliklinika-jelusic

 

Za sva pitanja, savjete i pregled kontaktirajte nas:

+385 51 718 050
dr@jelusic.com

 

Damir Jelušic