Generalciscenje-zubi-profilaksa-rijeka

Što je to profilaksa i zašto je to bitan dio njege o zubima?

U dentalnoj medicini pod pojmom profilaksa podrazumijevamo preventivne postupke kojima sprječavamo pojavu ili daljnji razvoj određenih bolesti usne šupljine. Mnoge bolesti usne šupljine poput gingivitisa, parodontitisa, periimplantitisa ili karijesa mogu biti spriječene provođenjem profilakse koja uključuje redovite posjete stomatologu svakih 6 mjeseci (u nekim slučajevima i češće).
Prilikom svake posjete pacijentu se pristupa potpuno individualno zahvaljujući najnaprednijoj rendgenskoj dijagnostici i vizualnom oralnom pregledu. Jedan od najvažnijih aspekata profilakse je profesionalno čišćenje zuba i zubnog mesa prema švicarskom Guided Biofilm Therapy protokolu (GBT protokolu) čime postižemo i održavamo zdravlje usne šupljine, a samim time i prekrasan osmijeh.

 

ciscenje-zubi-profilaksa-rijeka

 

Profesionalno čišćenje zubi – GBT protokol vs. nevidljive nakupine bakterija (biofilm)

Biofilm je u usnoj šupljini poznat i pod nazivom zubni plak, a smatra se glavnim uzrokom nastanka karijesa i ostalih bolesti usne šupljine. Bakterije koje žive u biofilmu hrane se šećerom iz hrane, a kao rezultat svojih metaboličkih procesa stvaraju kiseline koje uzrokuju karijes. Biofilm je često nevidljiv te ga je teško ukloniti i zbog toga koristimo GBT protokol koji je razvijen upravo za efikasnije uklanjanje biofilma. Guided Biofilm Therapy ili GBT je protokol profilakse osmišljen u Švicarskoj pod vodstvom dentalne kompanije EMS (Electro Medical System), a sam protokol je razvijan još od davne 1983. godine u suradnji sa sveučilištima i stomatolozima diljem svijeta.

 

Kako funkcionira proces čišćenja zubi sa GBT protokolom?

GBT protokol se provodi klinički dokazanim i inovativnim EMS uređajima i instrumentima kao što su AIRFLOW, PERIOFLOW i PIEZON koji omogućuju sigurno, brzo i bezbolno uklanjanje biofilma, pigmentacija i kamenca sa površine zuba i zubnog mesa. Klasično čišćenje zuba koje ne prati GBT protokol nažalost uklanja samo 50% biofilma što je potpuno nedovoljno za uklanjanje infekcije. Također korištenjem pomalo zastarjelih instrumenata klasično čišćenje zuba ponekad može biti bolno i preinvazivno, za razliku od EMS uređaja i instrumenata koji su u potpunosti sigurni, neinvazivni i ugodni.

 

Uklanjanje-biofilma-zubi-GBT protokol
GBT protokol profesionalnog čišćenja zubi: 1 – zubi prije čišćenja / 2 – bojenje nevidljivih bakterija (biofilma) / 3 – pjeskarenje zubi i skidanje kamenca / 4 – zubi nakon čišćenja

 

Bezbolno uklanjamo loš biofilm

Naš stručni tim zadužen za provođenje profilakse, posebno je educiran o pravilnom korištenju EMS uređaja te o provođenju GBT protokola. Nakon profesionalnog čišćenja zuba pristupa se sljedećem koraku GBT protokola, a to je educiranje pacijenta o trenutnom stanju usne šupljine te o načinu na koji će pacijent održavati oralnu higijenu do sljedeće posjete.
Znanstveno je dokazano kako redovito i kompletno čišćenje biofilma i zubnog kamenca rezultira zdravijim zubima i ljepšim osmijehom.

 

ciscenje zubi rijeka

 

Because a healthy smile is a beautiful smile!
Journal by Ana Todorovski

 

Za sva pitanja, savjete i pregled kontaktirajte nas:

+385 51 718 050
dr@jelusic.com

 

Damir Jelušic