GeneralVitis-Invisalign-aparatic-za-zube

Prvi korak je svakako odlazak na pregled i konzultaciju kod doktora dentalne medicine koji koristi Invisalign tehnologiju. Konzultacija obuhvaća nekoliko važnih faza koje su potrebne ako se žele koristiti sve prednosti i mogućnosti koje nam pruža Invisalign tehnologija.

 

Rade se fotografije lica, zubi i profila, kao i intraoralno skeniranje vaših zubnih nizova. Nakon toga započinje posebnost Invisalign metode. Skeniranje zubnih lukova optičko je otiskivanje; umjesto neugodne kašaste mase za otisak. Doktor optičkim uređajem snima zube, sve detalje na njima i gleda ih u veliki ekran. To sve zajedno su ulazni podaci na osnovu kojih se daje uputa za daljnju analizu, proučava simulacija vaše terapije na ekranu, čine modifikacije, traži se alternativno rješenje za vas ili vaše dijete.

Veličina Invisalign revolucije u ortodonciji leži upravo u tim mogućnostima simuliranih rješenja, analizama i algoritmima koji su stečeni višegodišnjim iskustvom i suradnjom između između liječnika i informatičara, a koje daju jasnu sliku kraja terapije i planiraju precizne i točne pomake zubi.

 

iTero-ortodoncija

Pacijent je upoznat sa tijekom i fazama Invisalign terapije

Prezentacija tijeka terapije vrlo je uvjerljiva, plastična, realna; vide se pomaci zubi u vremenskim intervalima od tjedan dana u obliku filma. Ukoliko ima više alternativa gledate dva filma, odlučujete i komentirate zajedno sa liječnikom, govorite o  prednostima i nedostatcima,… Odlučujete što je za vas najbolje ili najprihvatljivije.

 

Što kada dobijem svoj prvi prozirni aparatić za zube?

Dolazite na „postavu prozirnog aparata“, ali to nije aparat. To su samo male plombice, kao točkice na zubima, u boji zuba, gotovo ih ne osjetite. Čvrste su i nevidljive. Te „točkice“ zovu se etečmeni ili kopče te služe da bi usmjerili sile u pravom smjeru kako bi se vaši zubi pomicali. Često je potrebno da se prostor između pojedinih zubi proširi 0.1-0.3 mm kako bi se zubi mogli pomaknuti i smjestiti u idealan položaj.  No pored tih točkica na zubima  dobivate i prozirne pločice, koje kao jedan tanki oklop, obuhvaćaju vaše zube. To je alajner ili prozirni aparatić. Vaša terapija uključuje više prozirnih aparatića ovisno o složenosti vaše terapije. Oni se mijenjaju jednom tjedno kod djece, a svakih 10 dana kod odraslih. No ne brinite. Ništa se neće desiti ukoliko ih zaboravite zamijeniti koji dan, pa čak i tjedan. Alajnere nosite 24 sata. Na to se naučite vrlo brzo. Sa njima možete normalno govoriti, normalno piti, normalno se baviti sportom, stiskati ih zubima,…. Oni dodatno štite vaše zube od prevelikih sila. Ali, sa njima ne jedete. Jedete normalno. Skinete ih i funkcionirate normalno. Jedete što želite, bez straha; odgrizate jabuku, bademe, lješnjake (nemojte u kori, molim vas!). Ponovno stavite vaše aparatiće i to je to! Jednostavno, efikasno i sigurno!

 

ortodont-rijeka-invisalign-aparatic

 

Tijekom nošenja Invisalign aparatića potrebne su redovite kontrole

Terapija zahtijeva kontrole. One nisu česte, preporučuju se svaka 2-3 mjeseca. U međuvremenu nosite i mijenjate vaše alajnere i oni rade sve što je potrebno. Nema bolova i sve funkcionira. Ukoliko ne možete doći na kontrolu postoji i App za kontrolu, napravite poseban selfie, pošaljete i mi mislimo dalje. I tako dolazite do kraja terapije.

 

Kako terapija završava?

Završni scan i analiza otkrit će dal i ima još prostora za poboljšanje, da li je potrebno isplanirati još nekoliko aparatića kako bi vaš rezultat bio potpun. Ukoliko je to slučaj, nastavljate još neko vrijeme na isti način i ulazite u veliki finale. Sretni i zadovoljni, bez dodatnog stresa, nepoznanica i troškova. Finalno stanje se skenira kao krajnji rezultat i nakon toga nosite pločice koje vam održavaju rezultat, tzv. retinere, kao u klasičnoj terapiji. Retejneri se nosa tijekom noći, ugodni su, prozirni, bezbojni, higijenski i imaju zadatak da se dobiveni rezultat zadrži u željenom stanju.

 

Za sva pitanja, savjete i pregled kontaktirajte nas:

+385 51 718 050
dr@jelusic.com

 

Damir Jelušic